Netradicinė pamoka-edukacija „Žalioji kultūra“

Spalio 20 d. VDU „Rasos” gimnazijos IC, IE ir IID klasių mokiniai paminėjo vokiečių kalbos dieną „Ö kaip vokiškai?“ Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje. Ten vyko netradicinė pamoka-edukacija „Žalioji kultūra“: apie žalią spalvą mene, moksle, tautosakose, kalbose (lietuvių, vokiečių, anglų) per žodines ir praktines užduotis.

Edukacija vedė nuo žalios spalvos tautinėje Lietuvos vėliavoje, viduramžių dailininkų ir amatininkų vargų dėl žalios spalvos dažų gamybos, žaliosios gamtos 19-21 a. lietuvių tapyboje iki žalios spalvos reikšmės mistinės minties raiškoje bei žalios spalvos apraiškų nūdienos kultūroje (pvz. Žalia balta, žalia balta ei, ei!).

Kadangi renginys skirtas vokiečių kalbos dienai „Ö kaip vokiškai?“, šalia informacijos apie spalvą „žalia“ gavom atsakymus ir į klausimus: o kaip vokiškai?, o kaip Vokietijoje? Apie J. V. Gėtės „Spalvų teoriją“ (vok. J. W. Goethe “Farbenlehre“), apie bauhauzo (vok. Bauhaus) architektūros ir dizaino stilių, apie medžių pavadinimus ir jų simbolines reikšmes lietuvių ir vokiečių tautosakose…

Edukacijos finalas – praktinė užduotis: iš pateiktų gamtinių (ir ne tik) medžiagų ir priemonių sukurti originalią spaudų kompoziciją. Pavyko? – Pavyko!

Labai dėkojame Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Edukacijos skyriaus vedėjai Justei Kutkienei, edukatorei Ivetai ir visoms kitoms muziejaus darbuotojoms. Įdomu, informatyvu, pagavu… Ačiū!

Loading